En seriernas storhet har gått ur tiden.

Den 27 januari avled Mort Walker, mest känd som skapare av den evige soldaten Knasen  (Beetle Bailey), 94 år gammal.


       


Tillsammans med Knasen skapade Mort Walker ytterligare åtta serietitlar som syndikerades världen över. Familjen Flax, Arken och Sams Serie är några av de mest framgångsrika efter Knasen som är den tredje mest spridda serien i världen.

Mort Walkers karriär som serietecknare började redan när han som 10-åring ritade en serie i skoltidningen. Sedan tog det tecknandet fart. När han var 15 år kunde man hitta hans alster i tidningar över hela USA. 

Mort kombinerade serietecknandet med att illustrera gratulationskort och samtidigt utbilda sig. Några år i armen under andra världskriget lade grunden till vad som senare skulle bli seriesuccén Knasen. 

Knasen deputerade under namnet Spider, en udda figur som studerade på college och alltid hade kepsen nerdragen över ögonen. När serien syndikerades av King Features fick Mort byta namn på sin figur. Namnet Spider var redan upptaget. Figuren döptes till Beetle och fick efternamnet Bailey som tack till en ivrig supporter, illustratören John Bailey. Efter en trög start hos läsekretsen hösten 1950 tog populariteten fart när Knasen knappt ett år senare bestämde sig för att ta värvning. 

Med en keps som än idag döljer ögonen blev det inledningen på en lysande karriär i seriernas värld. Nästan 70 år senare är det en av de mest populära serierna i världen. Knasen-strippen publiceras i dag i cirka 1 800 dagstidningar vilka beräknas nå omkring 200 miljoner läsare.

Mort Walkers bortgång innebär inte på något sätt att seriens tid på tidningssidorna är över. Morts söner Brian och Greg Walker har sedan länge varit involverade i skapandet och tar nu över pennan för att föra serien vidare.

Knasen har alltid varit populär även i Sverige. Förutom en egen serietidning, som startade 1970 och som utges fortfarande, är han ett uppskattat inslag på seriesidan i dagspressen. I dagspressen har han dessutom haft lite andra namn, Nr 13 Wilmer, Wilmer och Nr 13 Knasen. Och det är väl så, kärt barn har många namn.