Zits och Baby Blues upphovsmän intervjuade

När Nerikes Allehanda gjordes om i mitten av januari togs serierna Zits och Baby Blues bort  och ersattes med andra. Det skulle vi aldrig ha gjort. Den ene läsaren efter den andre hörde av sig. Utan Zits till morgonkaffet var dagen förstörd. Så vi ändrade oss och nu är Zits och Baby Blues tillbaka igen. Men varför är de här serierna så populära? Vi fick tag i serieskaparna för att höra om de kunde ge oss ett svar på frågan. Läs intervjun med dem här.

De tre männen bakom serierna Zits och Baby Blues bor i USA. De närmar sig alla 60 och har långa karriärer som serietecknare och manusförfattare bakom sig. Den kanske mest kände är Jim Borgman som tecknar Zits. Han har fått en rad olika utmärkelser för sina politiska satirteckningar. Jerry Scott jobbar både med Zits och Baby Blues, som tecknas av Rick Kirkman.

Zits finns i cirka 200 dagstidningar över hela världen, Baby Blues likaså. Den serien har också visats i tv. Varför tror ni dessa serier har blivit så populära?

Jerry: Båda serierna fokuserar på de mest intensiva och stressiga åren i de flesta familjers liv, både när barnen är riktigt små och när de håller på att bli vuxna. Jag tror våra läsare känner igen sig i situationerna och kan relatera till frustrationen och konflikterna som finns där.

Rick: Vare sig du är en förälder, eller bara observerar föräldrar, så har du någon form av erfarenhet av barnuppfostran. Och, så klart, alla våra läsare har varit barn, och de flesta har varit tonåringar, så det är så allmänt som det kan bli.

Jim: Den kommentar vi oftast får är, ”Ni måste ha en kamera uppsatt i vårt hus!” Det verkar som om de flesta som har tonåringar hemma har en massa gemensamma problem. Vi försöker fånga så mycket ångest vi kan, och våra läsare som håller på att ta sig igenom de här åren verkar få tröst i att veta att de inte är ensamma.

Hur länge har ni gjort serierna?

Jerry: Rick och jag drog i gång Baby Blues för ungefär 23 år sedan och Jim Borgman och jag har skrivit och ritat Zits i nästan 16 år.

Och hur länge kommer ni att hålla på?

Jim: Vi har kommit överens om att vi ska sluta göra Zits när tonåringar blir fogliga och färglösa och deras föräldrar uppnår ett stadium av lugnt och sakligt accepterande.

Rick: Jag hoppas kunna fortsätta göra det här så länge serien är populär hos läsarna och vi fortfarande kan hitta på originella och engagerande idéer.

Var får ni inspiration ifrån?

Jerry: Jag har två barn som är 19 och 11 år. Båda barnen och deras vänner är en stor hjälp för mig när jag skriver serierna, även om de inte riktigt själva vet om det.

Rick: I början fick jag inspiration till Baby Blues från min egen familj, och när Jerry och hans fru fick barn fick vi ytterligare inspiration. Numera är de flesta av våra barn vuxna men vi har fortfarande ett stort reservlager med minnen från den perioden av vårt liv. Vi stjäl också – jag menar lånar – erfarenheter från våra grannar, släktingar och vänner.

Jim: När min fru och jag gifte oss för tio år sedan tog hon med sig sina tre tonåringar och jag hade två egna. Under en period av flera år levde vi med fem tonåringar under samma tak. Jag blev en så kallad ”inbäddad reporter”, jag bara lyssnade och skrev ner allt som hände runt omkring mig, och skickade dessa fältstudier till Jerry. Jag en outtömlig källa till material.

Berätta lite om er själva.

Jerry: Jag bor på en gård i Kalifornien, någonstans mellan Los Angeles och San Francisco, med min fru och mina barn. När jag inte skriver för Baby Blues och Zits tar jag mig tid till att måla.

Rick: Jag och min fru bor med en helt bunt katter och hundar i Arizona. Våra två döttrar har vuxit upp och flyttat hemifrån. På min fritid spelar jag gitarr och trummor och skriver. Och på somrarna badar jag med hundarna. Katterna är inte lika förtjusta i det.

Jim: Nu bor jag i bergen i Colorado. Jag har gjort politiska karikatyrteckningar i 30 år men numera föredrar jag att läsa, skriva och dagdrömma.

Vi skickade en fråga till Jerry Scott för att höra vem som är hans favoritkaraktär i serien.

Jerry: ”Jag gillar att skriva om alla karaktärer i Zits, men jag har olika favoriter från gång till gång. Så klart är Jeremy huvudpersonen och den som det är lättast att skriva om men jag älskar Pierces färgstarka personlighet, Hectors pragmatiska hållning, och hur Jeremys mamma Connie drivs till vansinne av sin son. Nu senast har vi tyckt det varit kul att fokusera på Jeremys och Saras förhållande. Serien är verkligen en symfoni av personligheter som alla samverkar tillsammans.”

(Intervju gjord av Christina Eriksson, Nerikes Allehanda) 

Zits, Serier