Skulptur av Karl-Alfred säljs för över 190 miljoner kronor

Karl-Alfred är inte bara en av världens starkaste män - han är också en av världens mest värdefulla! En staty av honom gjord av rostfritt stål kallad ”Popeye” såldes nämligen nyligen på en auktion för 28,2 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 193 miljoner svenska kronor. Skulpturen var designad av den kända konstnären Jeff Koons. Statyn, som är täckt av ett glänsande färggrant juvel-liknande material, var en del av en försäljning på auktionshuset Sotheby’s med moderna konstverk till värdet av 364, 4 miljoner dollar. Auktionen ägde rum den 14 maj 2014 på Sotheby’s i New York.

Köparen av den 196 cm höga skulpturen var casinoägaren Steve Wynn, som planerar att ställa ut den framför hotellet han äger i Las Vegas.

Koons började inspireras av Karl-Alfred i sin konst under det tidiga 2000-talet. Den sålda skulpturen av den kända sjömannen skapade han någon gång mellan 2009 och 2011 och den väger över 900 kilogram. Den kände seriefiguren är avbildad i en klassisk hjältepose med spända muskler och en öppen burk av hans signaturspenat i handen.

Skulpturen är en av tre exemplar varav inget har varit till försäljning tidigare. Den har aldrig heller visas på någon utställning.

Karl-Alfred, som skapades av Elzie Segar, uppenbarade sig först som en liten karaktär i seriestrippen ”Thimble Theatre” som distribuerades i nyhetstidningar av King Features. Läsarna älskade honom och Karl-Alfred blev med tiden strippens stjärna. Den tuffa sjömannen blev efter ett tag ett kulturfenomen och än idag, mer än åttio år efter hans födelse, är den amerikanska seriehjälten känd och älskad över hela världen.

Källa: http://popeye.com/2014/05/15/now-whos-the-heavyweight-bluto/#more-13282

Licensing, Karl-Alfred

För dig som …