Mumin flyttar in på Junibacken!

Här kan du strosa runt i självaste Mumindalen och träffa flera av dess invånare: Mumintrollet, Lilla My, Snusmumriken och andra älskade figurer skapade av Tove Jansson.

”I år när Mumintrollet firar 70 år känns det otroligt kul att få inleda jubileumsåret med öppnandet av Muminutställningen på Junibacken. Här får besökarna möta alla unika karaktärer från böckerna och uppleva Mumindalen på riktigt”, säger Gustav Melin, Global Licensing Director på Bulls Licensing som representerar Muminvarumärket över hela världen.

I anslutning till utställningen kommer Arabia, ett varumärke under Fiskars Group, att lansera två nya Muminmuggar med unika motiv. Illustrationerna av Tove Jansson och hennes bror Lars Jansson togs fram för Håll Sverige Rent på 70-talet. 

Den första muggen introduceras den 12 februari och bygger på temat föroreningen av våra hav och är återigen ett samarbete med Håll Sverige Rent. För varje såld produkt doneras cirka tio procent av försäljningsvärdet till stiftelsens arbete – att sprida kunskap till skolbarn och föräldrar om nedskräpningens effekter på vår miljö.

”Det känns speciellt att öppna en utställning som bygger på så välkända och älskade klassiska verk av en av våra absolut största konstnärer. Vi hoppas att en ny generation Muminälskare ska leka, upptäcka och inspireras till läsning”, säger Kristina Axén Olin, styrelseordförande för Junibacken.

Mumin på Junibacken är utformad av scenograferna Ola Hultén, Pelle Magnestam och Håkan Sanchis och bygger på flera av böckerna. Dockteaterföreställningen Hur gick det sen? framförs dagligen i utställningen. Föreställningen bygger på boken med samma namn från 1952 och är regisserad av Mikael Kallin. Dockmakare och dockkoreograf är Andreas Braula.

Utställningen håller öppet under 2015 och större delen av 2016.


case, Licensing, Mumin, Mumin aktivitetsidor

För dig som …